Πώς θα επιλέξετε μία μηχανή espresso!

Ο καλός espresso είναι Τέχνη...

Ο καλός espresso είναι Τέχνη...

Με πρώτη παρουσία στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Luigi Bezzera, ο espresso είναι ο καλύτερος τρόπος να εξάγετε καφέ διατηρώντας την υφή, τη γεύση και το άρωμα των κόκκων αναλλοίωτα, αφού η παραγωγή του απαιτεί πέρα από το καυτό νερό που παρέχεται υπό πίεση και ένα στρώμα αλεσμένου καφέ σε συμπυκνωμένη μορφή.

Το να φτιάξετε ένα καλό espresso αποτελεί τέχνη, αλλά σίγουρα είναι απαραίτητος και ο καλός εξοπλισμός. Οι μηχανές του espresso είναι πολύ πιο περίπλοκες από τις τις καφετιέρες γαλλικού καφέ. Για να κάνετε λοιπόν την επιλογή που σας ταιριάζει, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω πως δουλεύουν και ποια είναι… τα χαρακτηριστικά τους αυτά που είναι σημαντικά για να φτιάχνετε εξαιρετικό epsresso!

Τύποι μηχανών Espresso

Ας δούμε πρώτα τους διαφορετικούς τύπους μηχανών espresso:

Οι εσπρεσιέρες εστιών (μακινέτα). Παρότι πολύ διστάζουν να τις συστήνουν ως «μηχανές», ο τρόπος λειτουργίας τους και το αποτέλεσμα τους ενισχύει αυτόν τον όρο. Η χρήση τους απλή αφού την τοποθετούμε απλά πάνω στο «μάτι» και ο ατμός πιέζει τον καφέ στο επάνω μέρος και τον διοχετεύει μέσω ενός λεπτού καναλιού στο κύριο σώμα της συσκευής.

Μακινέτες

Μακινέτες

Ηλεκτρικές συσκευές χωρίς βαλβίδα, που λειτουργούν όπως οι προηγούμενες, μόνο που τη θέρμανση του νερού την κάνει ένα θερμαντικό στοιχείο.
Συσκευές με μηχανικό έμβολο. Οι συσκευές αυτές δεν επιτρέπουν στο νερό να θερμανθεί και λειτουργούν σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Όταν η εφαρμογή τους είναι σωστή, οι μηχανές παράγουν καλύτερη δόση espresso από άλλες

Hλεκτρικής Αντλίας

Hλεκτρικής Αντλίας

Ηλεκτρικής αντλίας. Είναι οι συσκευές που κυριαρχούν στην αγορά στις μέρες μας και μας συνοδεύουν στην καθημερινότητα όλο και περισσότερο.  Με τις συσκευές αυτές μπορεί να έχεις έλεγχο θερμοκρασίας, προγραμματισμό έναρξης, αποθήκευση προτιμήσεων και πολλές άλλες λειτουργίες.
Συσκευές με χειροκίνητο έμβολο πίεσης. Για τους φανατικούς του espresso, που απλώς θέλουν την μηχανή να θερμαίνει το νερό και εκείνους να πιέζουν τον καφέ για να έχουν πλήρη έλεγχο.

Χειροκίνητες

Χειροκίνητες

Αυτόματη εσπρεσιέρα

Αυτόματη εσπρεσιέρα

Αυτόματες συσκευές. Αυτές θα κάνουν τα πάντα για σένα. Θα αλέσουν, θα συμπιέσουν τη δόση και θα παρασκευάσουν και τον καφέ. Με ευκολία στον χειρισμό, πολλές λειτουργίες προγραμματισμού και δυνατότητα να παράγουν αυτόματα ακόμα και αφρόγαλα, οι μηχανές espresso κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου όλο και περισσότερο.

Πώς θα επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει εσένα;

Μανόμετρο

Μανόμετρο

Η επιλογή μιας ηλεκτρικής μηχανής παρασκευής espresso είναι κυριολεκτικά προσωπική υπόθεση, αφού οι επιθυμητές λειτουργίες και η τιμή είναι κάτι που συνδέονται άρρηκτα.

Φυσικά, espresso σημαίνει πίεση αντλίας και δε θα μπορούσε αυτή να μην αποτελεί κριτήριο. Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν 15 bars, ενώ ορισμένες νέες των τελευταίων 2 χρόνων φτάνουν τα 19 bars, αποδίδοντας όλο το άρωμα και τη γεύση του καφέ.

Επίσης ανάλογα με τις απαιτήσεις, πρέπει να διαχωρίσουμε τις συσκευές που έχουν μύλο άλεσης κόκκων με τις συσκευές που δέχονται σκόνη καφέ, έτοιμες μερίδες και κάψουλες. Το άρωμα, η γεύση και η υφή του καφέ είναι σίγουρα υψηλότερης ποιότητας όταν ο καφές είναι φρέσκος με την τιμή να είναι υψηλότερη.

σκόνη καφέ

Σκόνη καφέ

Κόκκοι καφέ

Κόκκοι καφέ

Κάψουλες & ESE

Κάψουλες & ESE

 

Η δεύτερη κατηγορία, των εσπρεσομηχανών, που δε διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, μπορούν με τη σειρά τους να διαχωριστούν σε αυτές που χρησιμοποιούν φίλτρα για σκόνη ή για έτοιμες μερίδες ESE (Easy Serving Espresso) και σε αυτές που χρησιμοποιούν κάψουλες (Nespresso, Illy). Σίγουρα, η διαδικασία παρασκευής καφέ με φίλτρα είναι χρονοβόρα, αλλά σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέγεις το βάρος του καφέ, να συμπιέζεις τη σκόνη όσο θες (το λεγόμενο espresso tamping), αποτελώντας και μία οικονομική λύση. Μερικές από αυτές τις συσκευές μπορούν να έχουν και τη δυνατότητα, μέσω ενός ειδικού φίλτρου, να δεχτούν και τις έτοιμες μερίδες διατηρώντας πάντα την ίδια γεύση του καφέ και απαλλάσσοντας σας από την μεγάλη ταλαιπωρία του καθαρισμού της συσκευής. Τέλος, οι εσπρεσιέρες με κάψουλες είναι μία πρακτική και πολύ λογική λύση, αφού μπορεί να συνδυάσει όλα τα προτερήματα μίας απλής συσκευής και να παρασκευάζει καφέ με μία μόνο κίνηση.

Πίνακας αυτόματων λειτουργιών

Πίνακας αυτόματων λειτουργιών

Πέρα όμως από την κατηγοριοποίηση των ηλεκτρικών μηχανών espresso με βάση το είδος καφέ που δέχεται, κάτι που κάνει μία συσκευή να διαφέρει είναι  οι αυτοματοποιημένες λειτουργίες που διαθέτει. Μπορούμε να συναντήσουμε εφαρμογές όπως: προγραμματισμός έναρξης, αποθήκευση προτιμήσεων, επιλογή αρώματος, αυτοκαθαρισμός αντλίας, ρύθμιση άλεσης μύλου, ακόμα και παρασκευή αφρόγαλου, με το κόστος να ανεβαίνει για κάθε χαρακτηριστικό.

Ποιοί είναι οι διαφορετικοί τύποι espresso;

Cappuccino

Cappuccino

Οι εφαρμογές του espresso στην καθημερινότητα είναι πολλές αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσες παραλλαγές υπάρχουν και πόσα ροφήματα που τον χρησιμοποιούν σαν βάση. Ενδεικτικά σας παραθέτω μερικές: espresso κανονικός, cappuccino, cappuccino chiaro, cappuccino scuro, freddo, doppio, macchiato, coretto, lungo ή americano, ristretto, mochaccino, con pana, affogato (δηλαδή σερβίρεται με παγωτό), antoccino (που σημαίνει ‘ανεκτίμητος’), black eye, bicerin, bombon, breve, carajillo, cortado, cubano,  (που έχει brandy), frappuccino, guillermo (με lime), latte (με γάλα),  marocchino (δοκιμάστε το αν βρεθείτε στο Τορίνο), marron, mocha (με σοκολάτα), και πολλές ακόμα

Μόνο για λίγους: Τα μυστικά του espresso

Ο καλός espresso ξεκινάει πάντα από το είδος του καφέ που χρησιμοποιούμε. Σε κόκκους ή σε σκόνη, οι παραλλαγές είναι πολλές και πάντα είναι σε συνάρτηση με το γούστο του καθενός. Αν επιλέξετε σκόνη τα διλλήματα είναι λιγότερα, ενώ αν είστε τύποι που τους αρέσουν πιο πολύπλοκα αλλά και πιο «γνήσια» αποτελέσματα, θα προτιμήσετε καφέ από κόκκους. Στην τελευταία περίπτωση οι παράμετροι είναι:

 • Η άλεση του καφέ είναι πάντα ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας. Οι πιο διαδεδομένες συσκευές είναι αυτές που διαθέτουν κεραμικό μύλο άλεσης με λεπίδες, αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται με τους μύλους που έχουν δύο δίσκους ή τρίγωνα. Αυτοί και αλέθουν σε βέλτιστο βαθμό τον καφέ και δεν τον θερμαίνουν, διατηρώντας το άρωμα.
 • Πέρα από την άλεση, θα χρειαστεί να αναφερθούμε και στο βαθμό καβουρδίσματος των κόκκων. Με βάση αυτόν μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τον καφέ σε light, cinnamon, medium, high, French, Italian και πολλά άλλα ακόμα στάδια ενδιάμεσα. Η επιλογή δική σας!

————————————————————–

Apostolis

Apostolis

…από τον Αποστόλη Τσολακίδη

Product Manager, Houseware

buldoza.gr

.

.

.

.

.

.

.7 Comments

 1. aritoni wrote:

  Πολλοί κάνουν το λάθος και αλέθουν τον καφέ με τα μιξερ που κόβουν κρεμμύδια. Ο τρόπος αυτός θερμαίνει επιπλέον τον καφέ εξαιτίας της διάταξης τον λεπιδών.

 2. MikeX wrote:

  “ενώ ορισμένες νέες των τελευταίων 2 χρόνων φτάνουν τα 19 bars, αποδίδοντας όλο το άρωμα και τη γεύση του καφέ.”

  Ο κεφές ΔΕΝ πρέπει να “πιέζεται” παραπάνω από 9 bars για να αποδώσει τα μέγιστα. Οι αντλίες βγάζουν τα 15 η τα 19 bars με εντελώς σταματημένη ροή νερού . Αρα ο λόγος που οι μηχανές διαθέτουν αντλίες 15/19 bars ειναι απλά για να καταφέρουν να βγαλουν τα 9 Bar με την ροη που πρέπει .

 3. alexandros wrote:

  ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές!!!

  Θα προτιμήσω μια αυτόματη :)

 4. σοφια wrote:

  πως μπορώ να ξέρω ότι η μηχανή που πρόκειται να αγοράσω έχει δυνατό ακροφύσιο??κρίνοντας από την δική μου μηχανη,και 1-2 φίλων ακόμα,δεν είμαι ικανοποιημένη από την ένταση του ατμού που έχω συναντήσει σε οικιακές μηχανές με αποτέλεσμα να μην μου βγαίνει το αφρόγαλο όπως θα ήθελα…έχω δουλέψει σε επαγγελματική μηχανή όπου έκανα θαύματα με το αφρόγαλο!υπάρχει κάποιο απο τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά στην συσκευασία της συσκευής που θα με κατατοπισει?ευχαριστώ :-)

 5. nina wrote:

  Κανένα άρθρο για το πως να επιλέξουμε χαρμάνι έχουμε..;

 6. Εγω πηρα την izzy την κόκκινη! Από τα buldoza.gr και με φοβερη εξυπηρετηση!

  Το μονο κακο ειναι οτι κανει πολυ θορυβο!

 7. I think God plays video games.